Drukkerijen niet meer weg te denken uit literatuurgeschiedenis

Boeken drukken gebeurt al eeuwenlang. Nadat er eerst lange tijd blokboeken werden gesneden uit één blok hout, werd rond 1455 de boekdrukkunst uitgevonden. Johannes Gutenberg ontdekte hoe je een tekst kon maken met behulp van losse letters uit lood. Na het drukken van een pagina kon je dezelfde letters gewoon opnieuw gebruiken en dat was eerder nog niet gelukt. Na zijn uitvinding pakte Gutenberg het groots aan en begon hij met het drukken van de bijbel. Niet lang daarna verspreidde de boekdrukkunst zich over de rest van de wereld. Toch duurde het nog twintig jaar voordat deze nieuwe manier van snel boeken produceren in Nederland toegepast werd. In 1473 werden in ons land de eerste teksten in Latijn gedrukt en in 1477 volgde in Delft de Nederlandse vertaling van de bijbel. Later werden boeken vooral in Antwerpen gedrukt.

Johannes Gutenberg

220px-Lg_49De eerste boeken waren herdrukken van populaire teksten als ‘Karel ende Elegast’ en ‘Reynaert die vos’. Drukkers zochten daarmee zekerheid omdat deze verhalen bekend waren en dus verkocht werden. Daarna werden oude teksten herschreven, nieuwe teksten geschreven en gedichten en liedjes verzameld in één boek. In veel boeken kwamen afbeeldingen te staan omdat dit nu eenmaal beter verkocht. Drukkers werden daarmee meer en meer uitgevers. Er ontstond langzaam een echte handel in boeken waarbij men geld verdiende aan o.a. chique ingebonden wetboeken, medische gidsen en gebedenboeken. Later kwamen daar papieren schoolboeken voor scholieren en studenten van universiteiten bij.

Een van de oudste drukkerijen is de koninklijke Joh. Enschedé uit Haarlem. In 1703 begon de familie een kleine boekdrukkerij dat uitgroeide tot een grote onderneming dat voornamelijk bankbiljetten en postzegels drukt. Het aantal drukkerijen breidde zich enorm uit en inmiddels zijn er in Nederland duizenden bedrijven die zich bezig houden met het drukken van boeken. In de huidige tijd gaan steeds meer drukkerijen het internet op. Dat maakt het voor iedereen mogelijk om binnen korte tijd een eigen boek te laten drukken.

Hoe lang het gedrukte boek erover deed om zijn intocht te maken, zo snel gaan de ontwikkelingen de afgelopen jaren. Alles gaat digitaal, zo ook de boeken.  Sinds de lancering van het eerste Nederlandse e-book in 2010, heeft het digitale boek al een marktaandeel van 4,7% binnen de totale boekenmarkt weten te bemachtiging. Het afgelopen jaar zijn er bijna 2 miljoen e-books verkocht.  Toch blijven de ontwikkelingen op het gebied van technologie razendsnel gaan. Hoe ons boek er in de toekomst uitziet, zal de tijd ons leren.

Infographic e-books

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 KL POLL. All Rights Reserved.