Literatuur en communicatie in Venetië

venetieLiteratuur is cultuur, literatuur is geschiedenis. Venetië is wat dat betreft synoniem van literatuur, met een rijke geschiedenis en een bijdrage aan Europese cultuur die al in de dertiende eeuw geleverd werd. Er is dus ook geen betere plaats om een academische duik te nemen de geschiedenis van de moderne literatuur, bijvoorbeeld tijdens een compacte seminar aan de Venice International University.

De universiteit zelf ligt in de lagune van Venetië op het eiland San Servolo, met uitzicht op de stad maar in een rust die ongekend is. Een seminar daar biedt in feite twee dingen: de mogelijkheid om je onder begeleiding van excellente docenten in de geschiedenis te storten, en de vrije tijd om het oude Venetië zelf te ontdekken.

Venetië zelf is helaas niet goedkoop. De stad wordt het hele jaar door bevolkt door toeristen, en hotels zijn prijzig. Toch zijn er een aantal goede hostels te vinden, en zeker voor een seminar die een week duurt is het spenderen van een fortuin aan een bed en maaltijden geen vereiste. Als je geluk hebt kun je zelfs gewoon op de campus van de universiteit zelf terecht voor een slaapplek en simpel maar goed eten.

Hoewel je op San Servolo zelf makkelijk met je laptop online kunt, is het geen slecht idee om een goedkope simonly te scoren, want zodra je met wat seminargenoten op pad gaat, raak je elkaar binnen no time kwijt in de wirwar van straatjes, pleintjes, kanalen en oude huizen.

Zonder al te diep in te gaan op de seminars zelf (die moet je ervaren) geeft het internationale aspect van, de naam zegt het al, Venice International University een communicatieve diepgang aan je verblijft die niet geëvenaard kan worden met moderne middelen als email en Facebook. Dit neemt niet weg dat een kort verblijf in de academische setting van Venetië van blijvende waarde voor de komende jaren kan zijn, maar de voelbare geschiedenis en de aanwezigheid van inspirerende docenten en seminargenoten is niet te vervangen door telefoons of computers. Met andere woorden: je moet het meemaken, erover lezen is niet hetzelfde.

Verder is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je in ieder geval een paar woordjes Italiaans machtig bent, alvorens deel te nemen. De voertaal tijdens de seminars is Engels, maar wil je buiten de platgetreden toeristische paden komen is het noodzakelijk dat je in ieder geval wat Italiaans kunt verstaan. Geen enkele lokale medewerker van bus, boot, trein en zelfs vliegveld is in staat je per telefoon van dienst te zijn in vloeiend Engels. Dit hoort bij de ervaring, maar wees alvast een beetje gewaarschuwd.

Wat betreft het seminar zelf: in een krappe week tijd wordt je meegevoerd door de ontwikkeling van literaire genres in het oude Griekenland, het Romeinse Rijk en het Midden-Oosten. Je leert de verbanden zien tussen toen en nu, en maakt kennis met ideeën die door de eeuwen heen actueel zijn gebleven. Je ogen zullen open gaan, om nooit meer te sluiten!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 KL POLL. All Rights Reserved.