Universitaire bibliotheken

Om aan literatuur te komen, kunnen studenten van universiteiten in heel Nederland gebruik maken van de bibliotheek. Literatuur is niet enkel nodig voor het volgen van de colleges, maar ook voor het maken van onderzoeken is literatuur de basis waarop studenten hun eigen mening kunnen vormen en bijstellen.

Literatuur in onderzoeken

Het nut van literatuur in onderzoek op universitair niveau, richt zich op de normen en waarden. Door de literatuur krijgt de student een bredere visie op het brede gebied waarop het onderzoek gericht is. Daarnaast zorgt literatuur voor vragen bij de student, waarop hij of zij zelf het antwoord gaat zoeken. Dit aanzetten tot denken is van belang bij het onderzoeken.

Literatuur in de meest bekende universiteiten

Om aan de nodige literatuur te kunnen komen, bieden universiteiten een bibliotheek. Maar de huidige ontwikkelingen en vooruitgang zorgen ervoor dat studenten op meerdere manieren gebruik kunnen maken van deze dienst. Het is niet langer bij iedere bibliotheek nodig om van tevoren netjes op papier aan te geven welk boek de student zoekt en dan te wachten op de bevestiging van het boek. Dankzij het digitaliseren van een heleboel gegevens is het eenvoudiger geworden om via de computer deze stappen te nemen.

Universiteit van Utrecht

De Universiteit van Utrecht biedt haar studenten de mogelijkheid om literatuur op te zoeken vanaf het internet. De gehele bibliotheek is op het internet te vinden. Door te zoeken op vakgebied, kan iedere student de boeken vinden die nodig zijn voor colleges of onderzoeken. Daarnaast biedt de digitale bibliotheek een link naar Bijzondere Collecties, waarin informatie gegeven wordt over bijzondere boeken en onderwerpen.

Universiteit van Amsterdam

Op de digitale bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, wordt informatie geboden over het auteursrecht voor het doen van onderzoeken. Deze informatie is van belang voor studenten die graag literatuur willen gebruiken, maar niet goed op de hoogte zijn van de regels die hieromheen zijn opgesteld. Alle nieuwe ontwikkelingen rondom de bibliotheek worden op de beginpagina aangegeven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een mobiele printopdracht te geven vanaf een smartphone.

Universiteit van Leiden

De misschien wel best bekende universiteitsbibliotheek, is de bibliotheek van de Universiteit Leiden. In de bibliotheek zijn de oude catalogus, de nieuwe catalogus en enkele bijzondere verzamelingen te bekijken. Ook praktische informatie rondom het gebruik van de bibliotheek is hier te vinden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 KL POLL. All Rights Reserved.