“Universiteit” wordt beschermde naam

universiteit van utrecht

Als het aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) ligt, worden de termen ‘hogeschool’ en ‘universiteit’ voorbehouden aan wettelijk erkende instellingen. De minister Bussemaker vindt dat het afgelopen moet zijn met instellingen die zich zonder accreditatie universiteit of hogeschool noemen.

Het wetsvoorstel ligt op de toonbank

Momenteel kunnen niet-erkende instellingen die geen vervalste diploma’s afgeven zich zonder problemen hogeschool of universiteit noemen. Bussemaker is op dit moment druk bezig met een wet die hier een einde aan maakt. “Deze instellingen vragen tijd en geld voor een diploma dat niets waard is”, stelt zij. Dit mag niet onbestraft blijven,  met de nieuwe wet mogen alleen instellingen met een accreditatie van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en nevenvestigingen van buitenlandse universiteiten zich nog universiteit of hogeschool noemen. Dit betekent dat onder andere de Alhuraa University (Den Haag) de Hogeschool Geesteswetenschappen (Utrecht) en de Dutch University College (Wilp) op zoek moeten naar een nieuwe naam. Burgers kunnen in de maand mei nog reageren op het wetsvoorstel bescherming namen en graden hoger onderwijs voordat dit naar de Raad van State en de Tweede Kamer gaat.

De uitzondering op de regel

Organisaties die geen gehoor geven aan de wet, lopen zodra de wet wordt aangenomen kans op een boete van maximaal €810.000 of 10% van hun jaaromzet. Er bestaat echter een uitzondering voor instellingen die geen geld vragen voor het onderwijs en geen graden toekennen. Hieronder valt bijvoorbeeld de Kleuteruniversiteit, de instantie die digitale projecten samenstelt voor (kleuter)leerkrachten, en de Universiteit van Nederland, het online platform waar gratis colleges van hoogleraren getoond worden.

“’Het is vooral de overheid die het onwenselijk acht dat allerlei niet-geaccrediteerde instellingen de naam universiteit dragen, maar in het algemeen is het natuurlijk belangrijk dat voor iedereen duidelijk is wat een universiteit is.” – Babak Mohammadzadeh, beleidsmedewerker van de vereniging van universiteiten (VSNU)

Enthousiasme alom?

Thom de Graaf is als voorzitter van de Vereniging Hogescholen opgetogen over het wetsvoorstel. “Door de strenge controles van de NVAO en de Inspectie voor het Onderwijs vertegenwoordigt het hogeschooldiploma een bepaalde waarde”, zegt hij. “En deze hoge kwaliteitseisen worden terecht gesteld. Wij juichen het toe als door dit wetsvoorstel misbruik van de term ‘hogeschool’ effectief kan worden tegengegaan.”

Will Dubbeling, directeur en decaan bij Dutch University College, ziet de toekomst met een mogelijke naamsverandering zonnig in. “Dan noemen we ons gewoon Dutch College”, zegt hij tegen de Volkskrant. “Ik denk niet dat dat veel uitmaakt.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2018 KL POLL. All Rights Reserved.