Wat is nu de oorsprong van de Universiteit van Nederland?

De Universiteit van Nederland is een platform voor de beste hoogleraren die Nederland rijk is, het is gratis en voor iedereen te volgen. Het platform werd in 2013 opgericht door Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn en upload elke dag een gratis online college. Maar wat is het nu eigenlijk precies?

Wat doet de Universiteit van Nederland?

Sinds het najaar van 2013 post de Universiteit van Nederland iedere werkdag online een nieuw college van 15 minuten met een tophoogleraar in de hoofdrol, op het toneel van Club AIR in Amsterdam. Iedere aangesloten hoogleraar vult vervolgens een hele week met 5 stukjes van 15 minuten. Omdat de makers van de Universiteit van Nederland het televisieseizoen volgen biedt dit ruimte voor 36 professoren per jaar. Deze professoren zijn geen bekenden van het Nederlandse publiek. Integendeel; het zijn briljante professoren die tot nu toe slechts een paar honderd studenten in hun collegezaal toespraken, maar die eigenlijk een veel groter podium verdienen. Klöpping zei hier toentertijd over: “Dit zijn hoogleraren wier prachtige colleges normaal gesproken binnen de vier muren van het universiteitsgebouw blijven, en die wij op het podium van [Paradiso] gaan hijsen” (het podium is inmiddels van Paradiso verschoven naar Club AIR, red.).

De oprichting van de Universiteit van Nederland

De heren vertaalden het concept naar de Nederlandse markt toen ze samen het college Justice’ bekeken van Michael Sandel, professor aan Harvard University. “We waren allebei betoverd door deze man”, vertelt Klöpping. “Hij neemt een stampvolle collegezaal op een zeer indrukwekkende manier mee in een ethisch probleem. Nadat we dit college ademloos hadden bekeken, wisten we het: dit moeten we in Nederland ook hebben.”

Inmiddels hebben talloze Nederlanders zich online laten onderwijzen door de hoogleraren en werden er vanaf mei 2014 tien colleges uitgezonden op Nederland 2. Sindsdien zijn er al vele uiteenlopende onderwerpen aanbod geweest en is er voor elk publiek wat wils:

In de video hieronder is het veelbekeken filmpje van prof. dr. Eugène Sutorius weergegeven over hoe mensen kunnen overtuigen met maar één woord:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2018 KL POLL. All Rights Reserved.